Catalunya és país de gegants. No podem concebre les nostres festes tradicionals sense aquests elements tan nostrats dins del folklore, que esdevenen un símbol i, alhora, accentuen profundament la nostra identitat. 

Us presentem la nova gegantona de Llavors de vincle, la Donapopa, amb la qual l’entitat vol normalitzar la lactància i visibilitzar l’alletament matern. És una figura de dos metres i 30 centímetres, va ser creada pel mestre geganter de les Borges Blanques Jordi Arnau Espuga Giné i representa una mare donant el pit al seu nadó. És una figura preciosa, de les més expressives que existeix i immortalitza el vincle que es crea mentre una mare alleta.  

  Estrena el dia 29 de maig del 2022 en el Festival d’Arts escèniques Enre9 realizat als barris de La Mariola, Turó de gardeny i blocs Joan Carles, de les zones més estigmatitzades i amb més problemàtica social de Lleida. Ens feia especial il·lusió que fos en aquest festival la seva presentació pel seu esperit de cohesió social i comunitari, com ja sabeu ens agrada fer vincle i col·laborar amb altres entitats. L’objectiu ha estat, per una banda, apropar la gent del barri a la cultura i dinamitzar el barri, i per altra banda, atraure gent a que conegui zones de Lleida totalment desconegudes i els seus veïns. Des de la nostra associació vam contribuir fent la nostra primera Trobada Gegantera que va ser tot un èxit. 

Padrines de bateig:  

La geganta neolítica de la Colla gegantera de l’Espluga de Francolí anomenada Spluc que representa la cova, que neix gràcies al riu i forma part de la primera comunitat que habita permanentment les coves de l’Espluga. De la cova, en neix el riu, i d’ella en neixen els infants. L’infant anomenat Blat només pensa en l’ànsia de l’aliment, que fàcilment busca al pit descobert de la seva mare.

La geganta Dra Castells del Col·lectiu Cultural Cappont que representa la doctora Martina Castells una de les primeres llicenciades en medicina que hi va haver a Espanya i de procedència lleidatana i que  va exercir de pediatra. 

I finalment l’Associació pro-alletament matern Alleta de Lleida  formada per mares que donen suport a l’alletament natural i a tot el que aquest comporta tant a nivell afectiu com alimentari per als nostres fills.

També la van acompanyar a la seva presentació les colles convidades: Colla gegantera i Grallera del Col·lectiu Cultural Cappont, Colla cultural Garrigues, el Patronat del corpus de Lleida, els gegants de Lleida, la colla germanor, la colla vivall de Les Borges Blanques, la colla gegantera i grallera de Torrefarrera, colla Jaume I i la colla de l’Espluga de Francolí que amb els seus gegants i música popular van fer una festa del tot emotiva i especial.

Com no podia ser d’altra manera, el fil musical del bateig de DonaPopa va ser la cançó Ay mamá de Rigoberta Bandini, que va emocionar i també va posar a ballar tots els assistents.

Va ser una jornada del tot emotiva, hi havia multitud de familílies i també la pediatria de ponent donant tot el suport a aquestes fantàstiques iniciatives de la nostra entitat, per visibilitzar la lactància natural i el vincle mare-nadó. 

Durant l’acte es van sortejar dues paneres amb productes fruit de donacions de més de 50 botigues i entitats de proximitat, respectuoses i de Km0. La jornada va acabar amb un dinar de germanor. 

Però això no s’acaba aquí ja que l’objectiu de la Donapopa és sigui coneguda arreu, essent una figura que fa visible l’alletament matern i tot el que la Popa implica a Ponent. Per tant el tour ha seguit tots aquests dies: 

El dia 4 de juny va assistir a Plaça Sant Joan a la festa del 20è aniversari d’Alleta tot ballant i animant la festa.

El dia 5 de juny va ser convidada al Festival Marrameu de Torrelameu on el Dj Pietro Pampolino i els grallers Baladrers van fer que ella i l’Agueda, la geganta del l’Associació de dones de Torrelameu, ballessin amb la multitud de famílies presents.

Els dies 10 i 11 de juny va estar present a la XXVI Reunió de la Catalana de Pediatria que es va celebrar a la Llotja de Lleida i també va pùjar a la Seu Vella al sopar que s’hi va celebrar. 

El dia 11 de juny va participar amb els gegants del Col·lectiu Cultural Cappont a la VIII Trobada de gegants i grallers de Torrefarrera

I l’última sortida de presentació va ser el dissabte dia 18 de juny a la XXXII Trobada de gegants, grallers i capgrossos del Col·lectiu cultural de Cappont i Marge Esquerre del Riu Segre

Esperem que aneu compartint amb nosaltres aquesta nova fal·lera gegantera que hem creat a la nostra Associació, perquè la Donapopa s’ho mereix. L’hem de lluir arreu i normalitzar l’alletament matern a la cultura popular, a les nostres tradicions i a la nostra vida del dia a dia. 

 

0 Comentaris

Deixa una resposta

Contacta'ns

Envian's un email i ens posarem en contacte amb tu el més aviat possible.

Enviant

Entra amb el teu usuari

or    

Forgot your details?

Crea un compte